Koji su ventilacijski kanali za kuhinjsku napa? Kako napraviti vlastite ruke?

Bez sustava za crtanje, nemoguće je zamisliti bilo koju modernu kuhinju u kojoj se kuha hrana. Njegove funkcije uključuju pročišćavanje zraka, održavanje mikroklime i uklanjanje štetnih tvari. Prije smo pisali o ventiliranju cijevi za nape, danas ćemo razgovarati o kutijama.

Koje su kapuljače?

Kućišta su od tri glavne vrste (više detalja je napisano u ovom članku): vješanje, ugrađena, kupola. Suspendirani kompaktni, imaju filtre za čišćenje i vise neposredno iznad peći, bez kanala i ventilacije.

Pažnja molim te! Na našoj web stranici radi 3D dizajner kuhinje. Možete se upoznati s njom i dizajnirati svoju kuhinju sanja besplatno!

Postoje modeli s metalnim filterom, koji se ne moraju mijenjati, ali se periodički ispiru. Kućišta imaju kontrolne ploče: s klizačem, gumbom za pritisak, dodir i elektronički.

Uređaji s elektroničkom kontrolom opremljeni su dodatnim funkcijama, kao što su:

 • automatsko aktiviranje tijekom kuhanja;
 • automatsko pojačavanje snage s povećanim zagađenjem zraka;
 • prisutnost pokazatelja kada se filtar napuni;
 • automatsko osvjetljenje kad osoba pristupi peći.

Kućišta s kupolama su više nalik kaminskom elementu sa zračnim kanalom i izlazom na ventilacijski kanal. Ugrađeni modeli ugrađeni su u kuhinjski namještaj u posebnim nišama.

Postoji veliki izbor modela s različitim dodatnim funkcijama. Oni također imaju kliznu ploču i veliki kapacitet. Kućišta djeluju u dva načina rada:

 • Kroz zaključak u ventilacijskom sustavu;
 • s recirkulacijom, gdje se pročišćavanje zraka događa kroz filtere koji zamjenjuju masnoću. Filteri su jednokratni i mogu se ponovno upotrijebiti. Nadalje, završno čišćenje vrši se kroz filtre ugljika. Zrak je pročišćen za 70%. Filteri ugljika moraju se mijenjati dok postaju prljavi.

Sustav za ekstrakciju i čišćenje uklanja suvišnu vlažnost, neugodne mirise prženja, produkata izgaranja, ugljičnog dioksida. Pridonosi priljevu svježeg zraka i udobnosti.

Kutija je vrsta konstrukcije raznih oblika i oblika, izrađenih od različitih vrsta materijala, koji maskira, skriva detalje zračnog kanala i dijelova kapuljača.

Ona daje cijeloj strukturi estetski izgled. Izvođenje određenih funkcionalnih zadataka određuje vanjski dizajn, u kombinaciji s kuhinjskim setom.

Vrste kapuljača u obliku i načinu pričvršćivanja

Nakon što je ustanovljeno, koja je udaljenost od zračne linije do ploče, a također i odabrana vrsta, moguće je pokupiti dizajn kutije. Metoda učvršćenja može biti:

 1. Otvori tip, to jest, na vidiku. U ovoj su vrsti sve elemente vidljive i skrivene samo pomoću rebra i kanala. Razlikuju se u različitim izvedbama. Trošak takvih struktura je puno veći od ostalih.
 2. montiranje - skrivena od znatiželjnih očiju. Na ovom tipu svi elementi su pažljivo zatvoreni. Vidljivo je samo fasadni dio. To je više popularan zbog svoje kompaktnosti i jednostavnosti. Ugrađeno napa izgleda kao jedna s kuhinjskim namještajem i održava se u istom stilu i dizajnu.

U obliku ispušnih konstrukcija su:

 1. otok - pričvršćena izravno na strop, često iznad poda i ploče za kuhanje, smještena u sredini kuhinje. Kuhinja je tipa otoka, a stola ima kvadratni ili pravokutni pogled.
 2. Zidni nosač - nalazi se na zidu. Ovdje se uzima u obzir visina stropova i slobodnog prostora na zidu. Oni mogu biti u obliku kupole, kamina, piramidalnog, pravokutnog. Takav dizajn može učiniti bez ventilacije.
 1. montiranje - Prikladan flat dizajn za male kuhinje. Postavljeni na zid ili izravno u kutiju, nemaju velike kanale za zrak.
 2. kutni - ima oblik trokuta i učvršćen je u kutu zidova i kuhinjskog namještaja iznad kutne ploče za kuhanje.

Materijali za odabir kuhinjskih ormarića, prednosti i nedostaci

Dekorativne kutije, skrivajući elemente ventilacijskog sustava, ne samo da provode funkciju dekoracije, već i smanjuju buku električnog motora kapuljača. Važno je, od čega je materijal napravljen.

Mora biti otporna na vlagu, promjene temperature, ne podliježu kemijskim i mehaničkim učincima pri kuhanju.

Kutiju bilo kojeg materijala mora se redovito čistiti od prašine, masti i prljavštine. Materijali iz kojih su napravljene kutije imaju svoje pro i kontra.

Stoga, pri kupnji ili samostalnoj proizvodnji potrebno je uzeti u obzir. Konstrukcije su izrađene od sljedećih materijala: plastika, metal, drvo i gips ploča.

Plastična konstrukcija

Plastični je polivinil klorid. Plastične kutije imaju okrugli i pravokutni oblik. Pravokutni okvir je više organski i dobro izgleda sa ormarićima u kuhinji.

Brzo i jednostavno sklopljen. Materijal ima veliku zvučnu izolaciju, izdržljiv i ima dugi vijek trajanja, nije podložan koroziji. Jednostavno izrezati i prilagoditi na mjestu. To je vrlo lagano u težini.

Nedostaci plastike mogu se pripisati činjenici da bijela boja na kraju postaje žuta, mat, siva. Oblici otpuštanja pod težinom predmeta ili mehaničkim udarcem.

Nakon nekog vremena, njegova površina postaje porozna, gdje se prodire prašina i prljavština, što je teško ukloniti. Prilikom sastavljanja zglobova elemenata od plastike, morate slijediti slijed.

Za nepropusnost, tako da prljavi zrak ne dolazi do površine kutije i ne prodire u prostoriju, potrebno je nanijeti silikon na zglobove. Postoji mnogo različitih spojnih dijelova za povezivanje.

Pomoću njih kanali su povezani u bilo kojem smjeru i pod bilo kojim kutom. Spojnice konstrukcije moraju se postaviti često duž cijele duljine na udaljenosti ne manjoj od jednog metra, a također se učvršćuju na spoju dijelova između sebe.

Metalna konstrukcija

Kutija ili napa od metala pouzdaniji su. Nehrđajući čelik je idealan polazni materijal. Uobičajeni metal je obložen prahom.

Nehrđajući čelik je jednostavan za čišćenje, apsorbira prljavštinu, traje i traje. Ima moderno moderan dizajn. Na njemu nema ogrebotina. Materijal nije korodiran.

Nedostaci su - visoka cijena i prisutnost monotonog raspona boja. Složenost montaže, potrebu za točnost mjerenja. Struktura je teška i zahtjeva sigurnu vezu.

Kutija ovog materijala ne štiti od buke, a otiske prstiju koji se teško izbrisati ostaju na površini. Uvijek se ne uklapa u unutrašnjost namještaja, izgleda težak.

Prilikom montaže okvira metala, zavarivanje se koristi i rezati od strane bugarskih. Ako je metalni list tanki, zamijenite zavarivanje ljepilom za metal. Listovi se preklapaju.

Konstrukcije suhozidom

Gipsana ploča - pristupačni materijal je osvojio veliku popularnost među ostalim vrstama materijala. Za izradu ventilacijskih kanala odabiru se robne marke otporne na vlagu.

Jeftini lagani materijal - ploča od gipsa se razlikuje po jednostavnosti montaže bilo koje konfiguracije i oblika. Potrebno je ugraditi metalne profili za ugradnju.

Omogućuje vam da sastavite kanal za skrivanje kanala za kratko vrijeme. Treba voditi računa kada radite s pločama od gipsa jer je materijal prilično krhki.

Materijal je prikladan i jednostavan za obradu, tako da kutija može biti napravljena i sastavljena sami, bez nepotrebnih izdataka i privlačenja majstora. Gotova kutija može se obrađivati, premazati i primijeniti završnu obradu s pločicama, pozadinom, mozaikom i drugim materijalom za ukrašavanje.

S pravilnim radom i predobradom učinaka, to će dugo trajati.

Dekorativno kućište od drva

Okvir drveta izgleda skladno s kuhinjskim setom iz istog materijala. Imajući ista svojstva, bit će dio kuhinje, nadopunjujući dizajn određenog stila, ispunjavajući i funkcionalnu svrhu.

Stablo je ekološki pouzdan materijal koji zahtijeva malo održavanja. Nedostatak je težina gotove strukture.

Pravila za odabir kanala

Kanali za zrak dolaze u plastiku i aluminij, valoviti i okrugli. Pravokutni dizajn izgleda skladno na pozadini pravokutnih ormarića.

Okrugli kanali učinkoviti su zbog manje otpora na prolaz zraka. Valovite cijevi su mekane, lako savijene u bilo kojem kutu i bez težine.

Oni slabo izoliraju buku i na unutarnjoj površini, imajući rebrastu strukturu, brzo postaju kontaminirani. Prilikom ugradnje preporuča se da se omotnice nabora na najmanju moguću mjeru smanjuju kako bi se olakšalo nakupljanje prljavštine.

Da bi se dobio rezultat dobrog čišćenja i usisa svježeg zraka, te da se rad zračnog kanala provodi bez prekida i buke, potrebno je izračunati dimenzije i promjer zračnog kanala.

Promjer ovog izgleda mora odgovarati ili biti nešto veći od promjera za utičnicu na poklopcu motora. Manji promjer smanjuje propusnost i učinkovitost rada, jer se povećava otpor zraka.

Snaga ekstrakta se također smanjuje. Kod postavljanja kanala ne možete planirati oštre kutove, kut od 90 °. Kako bi se spriječio povratak zraka, mora se instalirati kontrolni ventil.

Ventilacijski kanali moraju se nalaziti iznad površina za kuhanje. Duljina cijevi za ispuštanje zraka ne prelazi 3 metra.

Da biste maksimalno iskoristili rad i ispravno radili, udaljenost između kuhala i kuhala nije veća od 75 cm.

Prilikom odabira kapuljača za kuhinje i kutije za dekor, morate se osloniti na tehničke parametre, dimenzije kuhinje, osobnu sklonost, financijski položaj. Također proučite karakteristike materijala, njihovu funkcionalnost.

S obzirom na sve predmete, možete odabrati prikladne opcije za napa za vašu kuhinju. Kupite kutiju ili napravite vlastiti, skrivajte prostrane i ružne dijelove kanala. I vaša kuhinja će dobiti individualni stilski izgled.

Extractor za kuhinju s kanalom: kako organizirati napa u kuhinji s kutijom i bez nje

Pitanje opremanja ventilacije odnosi se na vlasnike stanova i privatnih kućanstava. Uostalom, ne samo da ćete morati odlučiti o shemi, izraditi projekt, već i provesti ga instalacijskim radom.

Jedno od najjednostavnijih rješenja je kuhinjska napa s kanalom. Ako želite, možete ga organizirati sami nakon što ste temeljito proučavali sve nijanse prije početka rada.

Značajke i pravila za odabir napa

U kuhinjskom napa ne služi samo kao jedan od elemenata ventilacijskog sustava. Često je nezavisni detalj interijera, određeni naglasak ili završni akord odabranog stila rješenja za određenu sobu.

Kako bi se osiguralo da je funkcionirao savršeno i zadovoljan svojim besprijekornim izgledom, potrebno je odabrati pravu verziju.

Vrste kuhinjskih konstrukcija

Raznolikost oblika, veličina, dodatnih funkcija i značajan raspon cijena čini izbor teškim. Prije svega, valja razumjeti da je ekstraktor opremljen za uklanjanje iz prostora ispušnih zraka koji sadrži čestice masti, prašine i neugodan miris.

Na primjer, kada vlasnik kućnog požara kuje i želi zaštititi ostatak obitelji iz ovog nepotrebno opsesivnog mirisa, uključit će ispušnu opremu. Ako u sobi ima mirisa kave, onda to možete učiniti bez nje. Važno je da je kapuljač namijenjen takvim opterećenjima i mogao bi u potpunosti ukloniti oštre i neugodne mirise. To se osigurava kupnjom uređaja potrebnog kapaciteta.

Prilikom odabira opreme potrebno je pažljivo proučiti tehničke specifikacije koje je proizvođač odredio u popratnoj dokumentaciji. Prikladna je opcija uklanjanje volumena ispušnog zraka, što je 3 puta veći volumen kuhinje. Na primjer, ako je prostor prostorije 12 m 2, a visina stropa je 2,7 m, tada je volumen 12 * 2,7 = 32,4 m 3.

Kako bi se borila s glavnom funkcijom, izvlakač treba ukloniti najmanje 32,4 * 3 + 20% = 117 m 3. Potrebna je količina od 20% kako bi se osiguralo da uređaj neprestano radi na granici svojih snaga. Inače će takav rad brzo onemogućiti.

Po vrsti instalacije, sve pokrove mogu se uvjetno podijeliti na:

Prva vrsta opreme ima skromniji izgled. Postavljeni su u ormariće ili drugi kuhinjski namještaj. U neradnoj državi gotovo su nevidljivi.

Druga vrsta napa može imati najzahtjevnije oblike i veličine. Njihov trošak može biti šokantan, pogotovo ako je to model dizajna koji postoji u jednoj kopiji.

Ovisno o obliku proizvoda, razlikuju se sljedeći ekstrakti:

Potonji ne zahtijevaju ugradnju zračnog kanala, a zatim ga spajaju na ventilacijsku osovinu kuće. Njihov dizajn omogućuje nekoliko vrsta filtera koji pružaju lokalno pročišćavanje zraka, a ne njegovo uklanjanje iz sobe.

Sve ostale opcije za napuhavanje trebaju podešavanje ventilacijskog kanala. Po veličini, materijalu i troškovima proizvoda, uvijek možete odabrati najprikladniju opciju, uzimajući u obzir želje i financijske mogućnosti vlasnika kuće / apartmana.

Značajke i nijanse izbora

Za izuzetak je lijep i koristan detalj interijera kuhinje, moramo odabrati uspješan model. Da biste to učinili, morate odabrati proizvod proizvođača koji ima dobru reputaciju. Cijena ne mora biti visoka, glavna stvar je da su svi kvalitetni dokumenti, upute za uporabu i jamstvo bili dostupni od prodavatelja. Inače, bolje je pogledati drugu opciju.

Idealno napa treba obavljati sljedeće funkcije:

 • za uklanjanje mirisa;
 • stvoriti minimalnu buku;
 • izgledati estetski;
 • skladno se uklapaju u unutrašnjost.

Glavna svrha ovog elementa ventilacijskog sustava je uklanjanje ispušnog zraka. Bez obzira koliko je lijepa i savršena njezina ideja, njezin neuspjeh u ispunjavanju njezinih temeljnih zadaća čini takvim hobi beskorisnim pljeskom. Da biste to spriječili, posebnu pozornost treba posvetiti snazi ​​prilikom kupnje.

Kućište, ispravno instalirano i spojeno, ne stvara bučnu buku. Ako se tijekom instalacije izvršavaju pogreške, odabiru se pogrešni dijelovi, a snaga samog uređaja ne odgovara potrebnoj normi, potrebno je pripremiti za visoku razinu buke - 50 decibela ili više.

Glavni problem - skladno prilagoditi kupljenu napa u postojeći kuhinjski interijer. Pogotovo kada se ventila nalazi na znatnoj udaljenosti od njezina mjesta. Ovdje će doći do spašavanja izgradnje kanala za polaganje kanala od kapuljača do ulaza u ventilacijsku osovinu kuće.

Važno je da okvir i napa bude estetski izgled na kraju instalacijskog rada. To se odnosi i na kupljenu opremu i samouprave.

Specifičnost naprave za kuhalo

Uz opremu potrebni su i dodatni materijali za uređaj kuhinjske nape - zračni kanal i pričvršćivači za njega, kutiju i pričvršćivače za njegovu instalaciju. Preporučljivo je odmah kupiti ostala potrošna sredstva koja su potrebna za spajanje. To je prikladnije, kada će sve komponente biti u istoj marki, pa će se osigurati kompletna utakmica u boji i veličini.

Teškoće u odabiru i ugradnji zračnih kanala

Među kanalima zraka koji se nude u građevinskim trgovinama, možete pronaći ove:

 • valovitog polimera;
 • aluminijsko valovitost;
 • Valoviti od nehrđajućeg ili pocinčanog čelika;
 • plastična okrugla cijev;
 • plastični pravokutni kanal.

Najviše se koristi za uređenje domaće ventilacije - aluminijska valovoda i plastične cijevi pravokutnog i kružnog poprečnog presjeka. To je zbog jednostavnosti instalacije, koje se može nositi s neiskusnim domaćim gospodarom.

Kod nekih jeftinih modela napa u setu nalazi se valoviti od plastike. Koristite ga ili ne - to ovisi o vrsti i veličini ploče, nad kojom staviti ispušnu opremu. Ako u kuhinji postoji štednjak na plin, onda majstori radije kupuju dobar metalni valovi od pouzdanog proizvođača umjesto plastike koja dolazi u kompletu.

Da biste uredili kućni ventilacioni kanal, trebali biste odabrati kvalitetan proizvod. Previše nježna i nježna rebra iz folije može se probiti od nepažljivog rukovanja tijekom instalacije.

Metalna valovita cijev u nekim interijerima skladno se uklapa bez izmišljanja inačica njegovog kamuflaža. Iako najčešće mora biti skriveno na sve moguće načine, kako ne bi ometao sklad kuhinjskog prostora.

Ravnanje se jednostavno uspostavlja - jedan je kraj dovoljan da se pričvrsti na granu cijevi samog poklopca, a drugi se umetne u rešetku ventilacijske osovine. Kao pričvrsnice koristite stezaljke, aluminijsku traku, brtvilo.

Okrugle i pravokutne plastične cijevi izgledaju estetski ugodnije. Ne zavode se u različitim smjerovima. Njihova instalacija također nije teška - svi detalji se međusobno povezuju kao dizajner. Da se pridruže, oni kupuju posebne adaptere. Nepotrebno je da će okretaji ovdje biti češći, a ne glatki, kao u slučaju valovite cijevi.

Odaberite za vašu kuhinju treba biti opcija koja se skladno uklapa u unutrašnjost. Ako proračun pretpostavlja korištenje vrlo malog iznosa za kupnju kanala, tada možete kupiti jeftino aluminijsko rebra i vješto ga prikriti.

Valja napomenuti da se potrebna udaljenost valovite cijevi mjeri u rastegnutom obliku. I potrebna duljina plastične glatke cijevi treba točno izmjeriti kod kuće, s obzirom da će zavoji biti jasni. Potrebno je odmah kupiti sve adaptere za cijevi i poželjno od istog proizvođača.

Druga važna točka kod kupnje ventilacijskog kanala - odabir pravog promjera, preporučeno od strane proizvođača kapuljača. Manja ili veća veličina cijevi pridonijet će slaboj izvedbi opreme. Također je najbolje kupiti sve pričvršćivače jedne tvrtke.

Opcije montaže

Kad kupujete poklopac i sve dodatne dijelove, ostaje ga staviti i spojiti ga s ventilacijskim sustavom. Postoje dvije opcije za ovu vrstu posla:

 • vlastite ruke;
 • ruke profesionalca.

Svaka od opcija ima svoje prednosti i nedostatke.

Redoslijed rada na izradi poklopaca s fleksibilnim kanalom pokazat će izbor fotografija:

Kako i od čega napraviti kutiju za ekstrakt na kuhinji: vrste gotovih i samostalnih dizajna

Kućišta pretpostavljaju filtriranje ili prisilnu iscrpljenost ispušnog zraka u ventilacijski kanal ili rupu načinjenu na zidu ili krovu zgrade. Većina modernih kuhinja su odmah dizajnirana uzimajući u obzir instalaciju uređaja na najmanju udaljenost od ulaza u ventilacijski osovina. Najjednostavnija je mogućnost skrivanje neugodnih komunikacija u jednom od zatvorenih ormarića. Ali ako je soba već namještena, a mjesto ploče od ventilacije je daleko, kutije za vađenje u kuhinji pomoći će prikriti "put" zračnog kanala. Razmotrimo detaljnije kako pravilno odabrati ovaj dizajn, tako da dugo traje i skladno se uklapa u unutrašnjost.

sadržaj

Što trebate znati o kapuljačama i ventilacijskim cijevima ↑

Na potrebu za mehaničkom ventilacijom u modernoj kuhinji mnogo govori: on ne samo da čini proces kuhanja ugodnije, ali i poboljšava cirkulaciju zraka u prostoriji, sprječava stvaranje masnih naslaga i produžuje vijek trajanja završi i namještaja.

Uspješno rješenje za maskiranje kutije

Izvedba kanala za vađenje ovisi izravno o vrsti uređaja. Postoje kutne, otočne, zidne, viseće teleskopske nape, ali veza sa sustavom ventilacije zahtijeva samo uređaje koji rade prema načelu savijanja.

Otvori pokrivače ↑

Sustavi u kojima ploča roštilja ostaje vidljiva ili ukrašena kupolom koja simulira dimnjak. Obično u takvim modelima cijev ide već u kompletu i izrađena je u jednom stilu s prednjim dijelom. Stoga su otvoreni poklopci najčešće ugrađeni u prostrane kuhinje, čija područja omogućuju uporabu tehnologije ne samo s funkcionalne strane, već i za ukrašavanje. Najpopularniji stilovi interijera: high-tech, minimalizam, techno, klasik, zemlja i njegove sorte.

Dome kapuljača u kuhinji u stilu zemlje

Ugrađeni modeli ↑

Vani, samo ploča ostaje, a ostatak uređaja montiran je u namještaj. No, ako se glumci prijeđu na "maskiranje" ormarića, ukrašeni su ventilatorom. Takve su kape najpopularnije zbog laconskog dizajna i mogućnosti da se uklapaju u gotovo bilo koji interijer bez puno truda.

Ugrađeno napa u modernoj kuhinji

Na bilješku! U sobama u kojima je napač problematičan za instalaciju, moguće je koristiti recirkulacijske modele uređaja koji ne prevoze zrak do ventilacije, već ga čiste kroz filtar. Stoga, ne trebaju nikakvi dišni putovi ili uređaji koji bi ga maskirali.

Plastično kućište ↑

Postoje okrugle, kvadratne i pravokutne plastične kutije za crtanje. Izbor dizajna u velikoj mjeri ovisi o obliku otvora, no valja napomenuti da su ravne kutije koje se lako skrivaju iza namještaja ili u kutu prostorije obično namijenjene uređajima s niskom snagom. No, cijev s okruglim i četvrtastim poprečnim presjekom nositi s velikom količinom zraka, ali ne prikriti njihov lakši od fleksibilnog rebru (iako u svakom slučaju plastična konstrukcija izgleda više estetski ugodan).

Prednosti i nedostaci materijala ↑

Plastični kanali za poklopac mogu poslužiti kao kanal i dekor. Izgleda dobro bez dodatnog završetka zbog lakog izgleda, ali po potrebi može biti obojana u boji zidova ili namještaja. Pravokutni dizajn može se postaviti izravno na vrh kuhinjskog ormarića, bez posebnih trikova prikrivanja.

Ravna plastična kutija lako se skriva na namještaju

Prednosti plastičnih kutije:

 • Niska razina buke - niska vodljivost materijala značajno smanjuje zvučni efekt iz radne nape. Kutija praktički ne rezonira strujama zraka zbog prilično krutog dizajna.
 • Dugi vijek trajanja - ovaj materijal ne podliježe koroziji, dobro podnosi vlažnost i sprječava nakupljanje kondenzata.
 • Higijenski - na unutrašnjoj površini plastike gotovo da nema pare masti i ostalih suspendiranih čestica koje obiluju ispušnim zrakom. Dakle, i pokušati na ulogu "dimnjak sweep" neće često.
 • Brza instalacija - zahvaljujući maloj težini s plastičnom, prikladno je raditi.
 • Jednostavna njega - samo povremeno obrišite plastiku s vlažnom krpom.

Glavni nedostaci plastike uglavnom su estetski: vremenom, bijela kutija može postati žuta ili siva, a boja - izgorjeti pod utjecajem sunčeve svjetlosti. Ali ako je kanal ispravno montiran i skriven iza visića namještaja, to zapravo nije važno.

Na bilješku! Treba napomenuti da, iako se plastika smatra relativno jakim materijalom, lako se formira otpuštanje kada se podvrgava mehaničkom djelovanju. Stoga, snažno se obeshrabruje da pritisnemo strukturu s teškim jelima, koje se često nalaze na zidovima kuhinje.

Značajke ugradnje ↑

Plastična kutijica za izvlačenje kapulja u kuhinji je jednostavna za sastavljanje vlastitim rukama. Postavlja se na princip "zvono". Veliki asortiman priključnih zglobova i elemenata različitih duljina omogućuje vam instalaciju dizajna čak iu prostoriji gdje postoji mnogo kuta i drugih prepreka. Ako je potrebno, cijevi se mogu ručno podesiti - plastika se lako piliti običnom pilom.

Elementi plastične kutije

Važno! Pokušajte dizajnirati kanal tako da ima što manjeg broja okretaja, jer svaki zavoj smanjuje učinkovitost napa za 10-30%!

Za montažu plastičnih kutije za crtanje u kuhinju, osim glavnih cijevi, možete kupiti sljedeće pomoćne elemente:

 1. "Koljeno" - pravokutni ili zaobljeni dio za zavoje kanala. Pomoću nje možete okrenuti okvir za 45 ili 90 stupnjeva.
 2. Adapteri - omogućuju stvaranje kompozitne strukture, koji se koriste istovremeno okrugle i pravokutne cijevi (npr, izvlačenjem snažnije vod zraka iz cijevi kružnog presjeka, koja na zid ili strop postaje sažeto pravokutni okvir).
 3. Priključci - ako duljina jedne cijevi nije dovoljna za pristup ventilaciji, potrebno je povećati dišni put, koristeći drugi komad cijevi i adaptera. Naravno, priključak mora odgovarati sekciji i obliku dijelova.
 4. Protuprovalni ventil - pruža pokret zraka samo prema izlazu. Ako su zračni kanali pokreću obrnuti potisak (npr, jak vjetar ili jak crtež rad u susjednom stanu), ventil se zatvara ulaz u osovinu i blokira prodiranje neugodnih mirisa.
 5. Rešetka - pričvršćena je na ulazu u rudnik i pruža otvor za željeni dio, gdje je ventilacijski kanal za vađenje nakuchne

Pomoću tih elemenata možete sastaviti strukturu bilo koje duljine. Najvažnije je pričvrstiti priključke u seriju, ne zaboravljajući da se ispušni zrak treba pomicati samo u jednom smjeru.

Primjer plastične kutije

Na bilješku! Neki majstori savjetuju rukovanje zglobovima s brtvilom da bi se povećala krutost strukture. Ali takav okvir će biti teško čistiti iznutra, pogotovo ako ima više od jednog zavoja. Ako struktura ima mali nastavak ili dodatno zaustavljanje (na primjer, krovni krov), ne smije se zalijepiti.

Metalni okvir ↑

Dekorativni okvir za poklopac u kuhinji može biti izrađen od aluminija, nehrđajućeg čelika ili čelika, prekriven zaštitnim slojem od polimera ili boje. Dizajn kvadratnog ili pravokutnog oblika s velikim poprečnim presjekom prikladno prikriva teleskopski kanal, koji vam omogućuje da postavite kapulja na pravu udaljenost prema ploči. Ovaj dizajn savršeno se uklapa u moderan urbani interijer u stilu visokotehnološkog, techno ili potkrovlja.

Kutija od nehrđajućeg čelika može postati elegantan element dekor

Pro i kontra metala za ekstrakciju ↑

Metalni okvir za poklopac u kuhinji karakterizira visoka čvrstoća i dugi vijek trajanja. Najpouzdanije su konstrukcije od nehrđajućeg čelika koje se ne boje korozije čak i nakon mehaničke oštećenja dekorativnog sloja.

Ali postoje opipljive nedostatke u metalnim kutijama:

 1. Komplicirana instalacija - ako struktura nije izrađena po narudžbi u skladu s točnim mjerenjima, morat će se samostalno izvesti metalni rad (rezanje, zavarivanje).
 2. Takva kutija je mnogo teža od plastičnog analognog i treba pouzdane privitke.
 3. Na sjajnoj površini metala jasno su vidljivi otisci prstiju, kapljice vode i masti.
 4. Buka - materijal pojačava zvuk radne nape, a ako se unutar takvog okvira skriva aluminijska valovica, učinak će se povećati.

Na bilješku! Prije toga, metalni kutije istodobno su služili kao kanal i dekor. Danas se više prikladnih fleksibilnih rebara i plastičnih modela zamjenjuju takvi dizajni, a metalni sustavi se uglavnom koriste u profesionalnim kuhinjama ili u industrijskim prostorima.

Kako ispravno montirati strukturu ↑

Da biste napravili metalni okvir za crtanje, uz univerzalni set domaćih obrtnika, trebat će vam posebni alati: brusilica s metalnim diskovima za rezanje i aparat za zavarivanje.

Napomena: ako su listovi dovoljno tanki, zavarivanje možete zamijeniti ljepilom za metal.

Postoji ovakav okvir:

 1. Od metalnih listova, fragmenti zidova buduće kutije su izrezani s dopuštenjem za zavarivanje (da izdrže ravne kutove, moguće je prethodno ugraditi okvir iz profila).
 2. Sakupite listove koji se preklapaju, pričvršćuju ih zavarivanjem ili posebnim ljepilom.
 3. Na stražnjem zidu napravite rupu za pričvršćivače. Neki domaći majstori vole montirati kutiju na brtvljenje, tako da ne ometaju zatvarače integritet, ali takva struktura sigurno teško nazvati - to je bolje ukrutiti, popravljajući na nekoliko mjesta sa vijcima i čepovima.

Savjet! Takve domaće dizajne bolje se koriste za završnu obradu kanala (idealno - ravno i bez savijanja).

Plastična ploča ↑

Dekorativna kutija za crtanje iz gipsokartonnyh listova - proračunska varijanta za maskiranje kanala od valovitog ili drugih materijala koji se ne uklapaju u unutrašnjost. Takav dizajn je sasvim izvedivo raditi vlastitim rukama, bez posebnih poteškoća i troškova novca.

Okvir spreman za plastičnu ploču

Značajke primjene ↑

Za razliku od drugih materijala, suhozid se može koristiti samo kao dekor, neće raditi za proizvodnju samog kanala.

Prednosti gipsanih ploča:

 • Sposobnost odabira oblika za bilo koji interijer. Dizajn se može izvesti pravokutni, kvadratni, simulirati izbočine na zidu ili ukrasiti kao dio višeslojne stropove.

Kutija za ventilaciju u obliku stropu na dvije razine

 • Veliki izbor mogućnosti za završnu obradu - box izgipsokartona za crtanje u kuhinji može biti ukrašen istog materijala koji se koristi za zidove ili stropove, kako bi se slagala boje i teksture za namještaj, zalijepiti pločice, mozaici, otporan na vodu pozadinu.

Uređenje suhozidnog ormarića s dječjim fotografijama

 • Cijenom - ako cijev prolazi značajnu udaljenost do mjesta ulaska u rudniku, jednostavna flauta i domaće gips okvir će biti jeftin alternativa gotovih kupili proizvode.

Na bilješku! Za mikroklimu kuhinje karakterizira visoka vlažnost, tako da suhozid treba biti otporan na vlagu.

Kako zaštititi zračni kanal vlastitim rukama ↑

Kanali za ventilaciju za crtanje mogu se izrađivati ​​ne samo od suhozida, već možete koristiti i šperploče, ploče, MDF ploče.

Algoritam rada je isti:

 • Priprema se dizajna budućeg dizajna, uzimajući u obzir izgled, stil uređenja interijera kuhinje. Najjednostavnije rješenje je pokriti prostor između gornjih ormara do stropa. No, ova je mogućnost dopuštena samo ako je moguće odabrati završne boje upravo za boju i teksturu namještaja ili obloga, tako da će okvir izgledati kao prirodno proširenje kuhinjskog sita ili zida. U drugim slučajevima nemojte žrtvovati cijeli gornji prostor (jer se može koristiti u druge svrhe!), I bolje je izraditi izbočine na zidu ili stropu prostorije.
 • Nadalje, izgled na zidu / stropu obavlja se uzimajući u obzir klupe kanala i geometriju kuhinjskog namještaja.
 • Zatim, uzduž linije nacrtane, vodilice su fiksirane iz metalnog profila, a struktura ojačana je ukrućivanjima.

Okvir za gipsokartonnogo kutiju ispod nape

 • Kutija je prekrivena listovima ploče od gipsa otpornih na vlagu ili nekog drugog prikladnog materijala za listove, izrezani na ulomke odgovarajuće veličine.

Pokrivanje gips ploče otporne na vlagu

 • Ostaje tretirati spojeve i zglobove s kitom, primetrovat kutija otpornu na vlagu i ukrasiti bilo koji prikladan završni materijal.

Važno! Nasuprot ulazu u cijevi u ventkanal potrebe da se ostavio rupu ispod inspekcijski otvor (to može biti sa svojim rukama iz nevezan komad vijci ili kupiti gotove sklopivi vrata male veličine). To će omogućiti čišćenje ili provjeru nacrta otvorenog pristupa ventilaciji, bez kršenja cjelovitosti okvira.

Video: kako napraviti stropni okvir od gips ploče ↑

Obnova starog ventilacijskog kanala

U kućama starih zgrada kutije za prozračivanje često prolaze izravno u zid, a neki vlasnici stanova rastavljaju ili su suzili ovaj kanal radi lijepe obnove. Prema postojećim građevinskim standardima takva modernizacija je neprihvatljiva, a samo jedna žalba susjeda zbog nedostatka ventilacije ili loše prianjanja može dovesti do prisilne obnove ventilacijske kutije.

Ovaj proces uključuje sljedeći rad:

 1. Iz sobe izvadite kućanske aparate i namještaj (onaj koji se ne može ukloniti - prekriven filmom).
 2. Skinite dio pregrade / zidne i podne obloge, otvarajući pristup ventilacijskom vratilu.
 3. Vratite oštećeni ventilacijski kanal i zidove kutije.
 4. Na kraju se sustav provjerava radi servisiranja, nakon čega je konstrukcija završena završnim premazom.

Primjer radova na obnovi zidne kutije:

Kanali za crtanje: sorte i instalacije

Bilo koja ljubavnica nastoji da kuhinja u kući ili stanu bude udobna i opremljena svim potrebnim elementima. Bez kvalitativnog crtanja s linijom zraka koja ne upravlja - ova tehnika osigurava brzo odljeva arome koji potječu iz svježe kuhane hrane. Kanali za zrak su prepoznati kao jedan od najvažnijih komponenti ventilacijskog sustava, koji određuje njihovu važnost. Danas ćemo se pobliže upoznati s takvom opremom, a također saznati kako je pravilno instalirati.

Razlike kuhinjskog ispušnog sustava od ventilacije

Mnogi se korisnici pitaju: koje su razlike između ispušnih sustava kuhinje i ventilacije. Pokušajmo to shvatiti.

U našem vremenu sanitarni standardi zahtijevaju instalaciju različitih jedinica u različitim stanovima koji mogu pružiti kvalitetnu razmjenu zraka određene mnoštva. Da bi se taj zahtjev ispunio, u zgradama s nekoliko etaža uspostavlja se sustav ventilacije, što je dobro promišljena mreža kanala koji se nalaze u zidovima i osiguravaju izbjegavanje emisija na krov.

Sami ventilacijski kanali su potrebni za slanje ispušnog zraka iz dnevnog prostora. Unos svježeg zraka prirodno dolazi, prolazeći kroz zglobove / utore u otvorima prozora i vrata. Međutim, mora se uzeti u obzir da ovaj sustav nije u mogućnosti ukloniti razne mirise, pare i druge takve stvari koje se često pojavljuju pri kuhanju u kuhinji.

Da biste se riješili takvih problema, postavite poseban sustav ventilacije koji radi na obvezan način. Inače, ti dijelovi se nazivaju kapuljači. Ovi uređaji rade malo drugačije. Apsorbiraju pare koje proizlaze iz površina za kuhanje, a zatim se pomoću zračnog kanala šalju u posebni ispusni kanal ventilacijskog sustava.

Kanali za zrak koji su dizajnirani za pravilno funkcioniranje poklopca su različiti. Izrađene su od različitih materijala, što uvijek utječe na njihove performanse i ukupne troškove. Razmotrimo detaljno koje vrste takvih agregata postoje, i po kojim parametrima su odvojeni.

Sve vrste zračnih kanala uglavnom su podijeljene u krute i fleksibilne tipove.

 • Fleksibilni kanali za zrak Ispada da su postavljeni pod različitim kutovima. Ako je to potrebno, oni se mogu rastegnuti ili stisnuti (naravno, u okviru mogućeg). Međutim, treba uzeti u obzir da je malo izduženi izlaz zraka karakteriziran jačom otpornosti na protok zraka. Ovo nema najbolji učinak na ukupnu učinkovitost sustava kao cjeline. U većini slučajeva, ovi modeli izrađeni su od aluminija. Glavni nedostatak ovakvih sustava je da valoviti kutija ne preporučuje da im dulji od 3 m, jer svaki dodatni centimetar u ovoj situaciji će smanjiti produktivnost za oko 5-10%.
 • Teške mogućnosti ima jednostavnu montažu i glatku površinu iznutra. Istina, takvi modeli su skuplji, ali njihove pozitivne kvalitete opravdavaju visoku cijenu.

I svi kanali za zrak također su podijeljeni u neposrednoj formi. Postoji nekoliko varijanti takvih sustava.

Razmotrimo u detalje, koji su kanali za ekstrakte.

 • Pravokutni i kvadratični. Ove vrste kanala prepoznate su kao jedan od najpopularnijih i susreću se s zavidnom pravilnošću. Mnogi vlasnici ih odabiru upravo zbog oblika koji vam omogućuje da takvu tehniku ​​organizirate izravno iza kuhinjskih ormarića. Zbog ove značajke moguće je postaviti gotovo svaku putanju iz ispušne opreme na ventilacijsku osovinu. Pravokutni primjeri bit će izvrsno rješenje za kuhinje s bilo kojim stropovima (što znači bilo koji parametar visine). Osim toga, ovi modeli mogu se pohvaliti dobrim izgledom.

No, treba imati na umu da pravokutne jedinice dišnih puteva obično imaju lošu izvedbu, osobito u usporedbi s drugim opcijama.

 • Stan. Te varijante kanala za zrak su jedna od vrsta pravokutnih modela. Vrlo su skromne veličine i izgledaju potpuno neprimjetno.
 • Zaobljeni. Takve vrste su zahtjevnije - mogu se postaviti samo u prostorije s visokim stropovima. Ovaj je zahtjev zbog velike veličine opreme. Ako utičnica ima pravokutnu strukturu, potrebno je dodatno koristiti pravokutne adaptore s odgovarajućim poprečnim presjekom za zaobljene modele.
 • Ovalni. Ovi uzorci imaju iste slabe i jake strane kao zaobljeni uzorci.

Iz navedenih varijanti zračnih kanala potrebno je dodijeliti ravne pravokutne modele.

Oni su zastupljeni proizvodima sa sljedećim parametrima:

 • 110x55 mm - ove su opcije potrebne za kape čiji kapacitet nije veći od 300 m3 / h;
 • 120x60 mm - pogodno za opremanje napa, čija izvedba ne prelazi 350 m3 / h;
 • 204x60 mm - savršeno je pogodno za funkcioniranje zajedno s visokoučinkovitim jedinicama - do 1000 m3 / h.

materijali

Kanali za ispušne sustave izrađeni su od različitih materijala. Dakle, jedan od najpopularnijih je s pravom priznatih plastičnih uzoraka. U pravilu se izrađuju pravokutnim ili zaobljenim dijelom. Dakle, bivši su više estetski i uredan, ali je kružni sustav može pohvaliti brzu i jednostavnu instalaciju (nije potreban adapter za spajanje na kanal da se izvuci).

Glavne prednosti plastičnih konstrukcija su:

 • glatka površina u unutarnjem dijelu, zbog onoga što ne nakuplja mast i bilo kakvu kontaminaciju;
 • plastični dijelovi nikada neće biti zahrđali;
 • imaju vrlo skromnu težinu pa ih je lakše instalirati;
 • slične konstrukcije jednostavno se prikupljaju;
 • Kada plastični kanal radi, ne emitira jaku i neugodnu buku;
 • takve stvari su jeftine.

Nedostaci plastičnih sustava su:

 • u mnogim slučajevima potrebni su različiti adapteri i priključni dijelovi za njihovo postavljanje;
 • ovi modeli "ne vole" učinke previsokih temperatura - pod takvim uvjetima, kanali izrađeni od plastike mogu osloboditi štetne tvari.

Drugi najpopularniji sustav dišnih puteva izrađen je od aluminija. Od tih sirovina stvaraju se cijevi tih struktura.

Priznaju se glavne prednosti takvih vrsta:

 • jednostavna i brza instalacija;
 • aluminij je univerzalni i nepretenciozan materijal;
 • slične strukture mogu izdržati utjecaj vrijednosti visoke temperature;
 • takvi kanali su jeftini.

Što se tiče nedostataka aluminijskih sustava dišnih putova, ovdje treba istaknuti:

 • ne najatraktivniji izgled - u pravilu, ova tehnika "skriva" u posebnim kutijama ili skrivenim kuhinjskim ormarima;
 • Sam se aluminij ne može nazvati materijalom visoke čvrstoće - lako se deformira i ne tolerira značajne mehaničke učinke;
 • budući da takav materijal ima visoku toplinsku vodljivost, kondenzacija se često akumulira u prostoriji gdje se instalira aluminijski zrak.

No, postoje čelični kanali za zrak. U pravilu se za proizvodnju takvih struktura koristi nehrđajući čelik ili pocinčavanje. Što se tiče jednostavnog korištenja kućanstva, ovdje se pocinčane inačice dokazuju.

No, valja istaknuti da takve modele više ne karakteriziraju njihova bivša popularnost. Godišnje se čelični kanali postaju manje relevantni.

Glavne prednosti takvih modela su:

 • uredna, čak i baza, zahvaljujući kojoj se brzina strujanja zraka ne smanjuje, a prašina i naslage se ne nakupljaju u glatkim cijevima;
 • Čelični kanali sigurno podnose visoke temperature (pod njihovim utjecajem, proizvodi ne samo da ne deformiraju, nego ne otpuštaju opasne tvari u okoliš);
 • ovi modeli su jeftini.

Naravno, čelične inačice imaju svoje nedostatke, što ih ne čine najpopularnijim:

 • takvi detalji imaju veću impresivnu težinu (osobito u usporedbi s plastičnim), tako da ih sami instalirate nije uvijek lagan i praktičan;
 • Za učvršćenje na zidove za čelične modele uvijek su potrebni najpouzdaniji zatvarači;
 • Za kvalitativno brtvljenje kanala u takvim modelima bit će potrebna posebna sredstva;
 • ako trebate sastaviti zračni kanal s neobičnom strukturom, možda ćete morati pribjeći dodatnom rezanju metalnih cijevi;
 • Kada čelični kanali rade, stvaraju glasne zvukove, tako da možete zaboraviti na tihi rad.

Kako odabrati?

Odaberite kanale za zrak, na temelju nekoliko važnih kriterija.

 • Prva stvar koju treba paziti prilikom odabira takvog modela je njegov proizvođač. Preporuča se dati prednost modelima marke visoke kvalitete.
 • Dobiti sustave za uklanjanje zraka u dokazanim prodajnim mjestima ili robnim markama.
 • Nemojte se pouzdati u preniske cijene za slične proizvode. Doista, kvalitetna i pouzdana zračna utičnica ne košta previše jeftina, osobito ako je napravljena od dobrih materijala.
 • U paketu s tim proizvodima trebao bi se nalaziti kao dokumenti o jamstvu i smjernice. Ako to nisu dostupni, onda je bolje odbiti kupnju zračnog kanala u korist drugog modela.
 • Odaberite proizvode s dovoljnom razinom snage. Ako se sustav za odstranjivanje zraka ispostavlja da je niska snaga, napa jednostavno ne pokriva glavnu funkciju, a izlazni zrak neće napustiti sobu u odgovarajućoj količini.
 • Ne zaboravite na dizajn takvih jedinica - oni se moraju uliti u unutrašnjost.

Osim toga, prilikom odabira idealnog modela morate se sjetiti osnovnih funkcija koje kuhinja treba napuniti:

 • brzo i u potrebnom volumenu kako bi se uklonili višak mirisa;
 • malo buke;
 • izgleda atraktivno da stane u kuhinju.

montiranje

Posve je moguće postaviti zračni kanal vlastitim rukama. Najjednostavnije u tim pitanjima su valovite verzije. Vi samo trebate rezati na dijelove potrebnih dimenzija, a zatim ih spojiti na odgovarajuće dijelove napa i mina u kuhinji. Bolje je zamijeniti jednostavni ventilacijski roštilj s posebnim - u koji je izgrađena spojna cijev. Za pričvršćivanje u ovom slučaju, obično koristite posebne zatezne stezaljke. Za maksimalnu pouzdanost zglobovi se obrađuju brtvenim spojem.

Na isti način ugrađuju se kanali za prozračivanje od PVC sirovina. Cijev se rezati pomoću metalne šipke preko metalnog dijela u odvojene dijelove ispravne veličine, nakon čega se pričvrsti na dijelove poklopca pomoću adaptera. Cijev treba prodrijeti u mlaznicu za 50 mm (otprilike). Mjesta za pričvršćivanje trebaju biti razmazana silikonskim spojevima.

Ako u kuhinji stavite kuću visoke snage, tada se učinak preokrenutne vuče može osjetiti. Jednostavno rečeno, u sobi će biti mirisi koji dolaze iz ventilacijske osovine. To se odnosi na posebno moćne uzorke čija je razina produktivnosti u rasponu od 600 do 700 kubičnih metara zraka po satu. Kako se ne biste suočili s tim problemom, potrebno je popraviti kontrolni ventil.

Ovi uređaji se izvode u dvije glavne varijacije:

 • filmska vrsta;
 • u obliku diska od plastike na osi.

Ventil treba postaviti okomito. Inače, to će potaknuti vlastitu težinu.

Kako sakriti tehniku?

Plastični dijelovi mnogo su lakše prilagoditi različitim interijerima, pogotovo u usporedbi s metalnim. Međutim, mogu pokvariti izgled kuhinjskog ansambla. Zato većina vlasnika radije zatvaraju takve elemente. To možete učiniti ispravno na mnogo načina.

Razmotrite najčešće od njih.

 • Kanal cijevi se može sakriti ispod napetosti ili višeslojnog stropova. U tu svrhu morate sakupiti kutiju listova suhih zidova - savršeno će sakriti cijeli sustav. Međutim, ovu metodu možete pristupiti samo ako se u kuhinji planira ozbiljan popravak s potpunom zamjenom stropne baze. Ako se ekstrakt stavlja nakon dovršetka završnih radova, nemoguće ga je prikriti pod navedenim strukturama.
 • Za prikrivanje zračnog kanala, često kupuju posebnu kutiju od PVC-a (ponekad se koriste i drugi materijali). Takve dizajne će igrati ukrasnu ulogu, pa se obično odabiru u tonu ukrašavanja prostorije. I u takvim kutijama možete dodatno instalirati reflektore.
 • Kuhinja može biti skrivena u namještaju u kuhinji, ako je napravljena po narudžbi. Da biste to učinili, morate obavijestiti majstor o vašim željama.

Kanali za zrak često se ugrađuju u ormariće ili ih uvlače.

Korisni savjeti

Prilikom odabira kanala valja uzeti u obzir jedno pravilo: promjer cijevi za crtanje treba odgovarati promjeru rupice, što dovodi do osovine. Prilikom odabira fleksibilnih opcija, morate uzeti u obzir da ne možete učiniti više od 3 koljena i zavoja.

Preporuča se ugradnja nape motora u skladu s smjerom kretanja zraka. Inače, život uređaja može se skratiti, pogotovo ako je to plastični dio. Kacigu se može izvaditi na ulicu. U tu svrhu treba napraviti rupu odgovarajuće veličine u zidu kuće. Međutim, ne zaboravite da prije implementacije tih operacija morate dobiti dozvolu u BTI i stambene i komunalne usluge.

Stručnjaci preporučuju da kupuju jedinice, zajedno s kojima su čepovi, skrivajući bilo koji od njihovih nedostataka. U kolekciji, ovi modeli izgledaju mnogo estetski.

Najgora opcija je valovita plastična cijev koja djeluje kao otvor. Bolje je davati prednost aluminijskom uzorku. Ne preporuča se postavljanje metalnih rebara u jedan ansambl s kuhinjskim priborom od prirodnog drva. Takav će interijer izgledati nepristojno, čak i smiješno.

Preporučuje se istegnuti valovite cijevi za cijelu duljinu tijekom instalacije. Tako će biti moguće izbjeći onečišćenje u unutarnjem dijelu, što će izazvati nepotrebnu buku tijekom funkcioniranja sustava. Danas mnogi korisnici preferiraju montažne nape. U ovim modelima, cijev se mora postaviti unutar ormarića ili pričvrstiti na gornji dio.

Kako odabrati kanal za vađenje: usporedba opcija

Nakon kupnje kuhinjske nape i isporuke kući - treba ga instalirati. Ako to nije recirkulacijska napa (radi bez slavine) - trebat će ga spojiti na otvor ventilacijske osovine.

Za ovaj zadatak potrebno je postaviti zračni kanal. U nastavku ćemo pogledati suptilnosti izbora ventilacijskog kanala za spajanje kuhinjskog napa.

Vrste i razlike kanala za ekstrakte

Ventilacijski kanal za poklopac motora može se uvjetno podijeliti na sljedeće karakteristike:

 1. Po materijalu, iz kojeg je kanal izrađen: plastika ili metal.
 2. Prema obliku : okrugli ili pravokutni.
 3. Krutost : fleksibilan ili krut.

Značajke i prednosti metalnih (valovitih) zračnih kanala

Valovita metalna (ili bolje - aluminijska) cijev - najpopularnija opcija za stvaranje zračnih kanala. Više informacija o odabiru i ugradnji rebra za kapuljač možete pročitati zasebno. U nastavku ćemo ovu varijantu ukratko razmotriti.

Valoviti kanal u unutrašnjosti kuhinje

Po cijeni valovitosti, to će koštati onoliko koliko (za upoznavanje, navesti najčešće veličine):

 1. Promjer 100 mm: oko 90 rubalja po metru.
 2. Promjer 120 mm: oko 120-130 rubalja po metru.
 3. Promjer 150 mm: oko 135 rubalja po metru.

Prednosti takvog zračnog kanala uključuju:

 • Fleksibilnost (valovitost se lako može savijati, dajući cijev ispravnom obliku);
 • sposobnost rastezanja i savijanja (i stoga - sposobnost prilagodbe duljine kanala);
 • Jednostavnost povezivanja (za korpuse nije nužno kupiti i montirati adaptere i spojne elemente zasebno).
 • relativno visoka razina buke (međutim, buka motora radnog ispušnog sustava i dalje će pokriti buku iz zraka koja prolazi kroz kanal);
 • brža kontaminacija (od PVC proizvoda);
 • ružan izgled (valovitost oštećuje bilo koji interijer, pa je metalni kanal gotovo uvijek zatvoren, što znači da morate potrošiti vrijeme i novac da biste stvorili "pokrivač").

Značajke i prednosti plastičnih kanala

Plastična cijev - proizvod je krut, ne savijanje. Oblik sekcije može biti okrug, pravokutni ili kvadratni.

Pravokutni plastični kanali za vađenje

Glavne prednosti plastične (u odnosu na metal):

 • Bezobzirnost (glatka glatka površina ne doprinosi stvaranju buke);
 • jednostavnost skrbi (glatka površina je mnogo sporije kontaminirana i time jednostavnija za čišćenje);
 • Estetski izgled: unutrašnjost plastične cijevi izgleda puno preciznije od valovitosti.

Najuspješnije rješenje je korištenje pravokutnog kanala. Takvu cijev se lako može izvoditi uz zid, čime se štedi prostor. S druge strane - za takav kanal potreban je adapter s kojim će se spojiti pravokutna cijev s okruglim otvorima nape i osovine. Također, potrebni su spojni elementi - pričvrstiti sustav iz nekoliko segmenata.

 • složenije instalacije;
 • u većim troškovima nego u valovanju (skuplje su cijevi, a dodatno ćete morati kupiti adapteri i koljeno);
 • nemogućnost savijanja, rastezanja ili stiskanja cijevi.

Složenija instalacija je najozbiljnija minus plastike. Valoviti metalni rukavac - fleksibilan, lako savijen, rastezljiv i presavijeni. Čak i ako ste napravili pogrešku u izračunu - može se lako prilagoditi potrebnim uvjetima bez ikakvih problema. No, s plastičnim kanalom ovo neće raditi: treba ga mjeriti i planirati što je moguće točnije.

Plastični dijelovi kanala

Po cijeni - plastičnost će koštati onoliko koliko:

 1. Plastični adapter s pravokutnim kanalom 60x120 mm po okrugloj ruci promjera 120 mm: oko 150 rubalja.
 2. Ravni kanal, odsječak 110x55 mm: oko 260 rubalja po 1 metru.
 3. Okrugla cijev, promjer 100 mm: oko 250-270 rubalja po 1 metru.

Koja je opcija bolja?

Pitanje koje kanale za odabir (valovitost ili plastika) nije kritično. Ako je pravilno projektiran i položen - napa će raditi normalno.

Neznatne razlike su u nekoliko trenutaka ah:

 1. Izgled u unutrašnjosti. Ovdje plastično očito pobjeđuje. Međutim, cijevi za zrak često su ukrašeni, tako da valovi i dalje neće zaokupljati oči.
 2. Jednostavnost instalacije. U tom smislu očigledno je lakše uzeti rebra.
 3. Cijena cjevovoda zraka. Gofra će koštati malo jeftinije.

Kako odabrati promjer?

Osnovna nijansa u postavljanju kanala za crtanje je pravilna veličina (promjer) cijevi.

Glavna nijansa: promjer cijevi ne smije biti manji od promjera otvora ventilacijske osovine. Ako koristite cijev manjeg promjera od rupice - jer protok zraka stvara dodatni otpor. Kao posljedica toga, produktivnost napa će se znatno smanjiti.

Pravilo izbora je ovo: promjer cijevi za crtanje treba odgovarati promjeru rupice koja vodi do ventilacijske osovine.

Pravila za postavljanje kanala iz nape na otvor za odzračivanje

Kakvoća kapulja ovisi o tome koliko je položaj zraka položen na otvor.

Prilikom planiranja "rute" brtve, zapamtite:

 1. Kut zavoja trebao bi biti tup (više od 90º). Savijanje pod pravim kutom traje oko 10% izvedbe crteža. Ako cijev ima zakrivljenost manju od 90 stupnjeva, to može stvoriti leđa.
 2. Više zavoja - što više performansi padaju. Ako postoji mnogo zavoja (od 3 ili više), trebali biste ih učiniti što glatkim.
 3. Duljina kanala ne smije biti veća od 3 metra. Svaki mjerač traje 5-10% izlazne snage.

Ugradnja ispušnog kanala (video)

Kako sakriti štednjak: način uređenja

Cijev za zrak koji izlazi iz napa prema otvoru za prozračivanje vjerojatno neće izgledati lijepo u unutrašnjosti (pogotovo ako je valovita). Stoga se često odlučuje sakriti.

Načine za to su:

Kućište na suhu staklu. U tom slučaju, oko kanala, postavljen je sanduk na koji se zatim pričvršćuje gipsana ploča, a zatim je završena, kao i ostatak prostorije. Ova opcija može se lijepo primijeniti, ali ako je potrebno, teško će doći do kanala.

Plastična kutija. Na prodaji postoje posebne plastične kutije, dizajnirane posebno za ukrašavanje rebara u unutrašnjosti. Jednostavniji i jeftiniji analog pločastog gips ploča.

Montaža iznad suspendiranog / naponskog stropova. U tom slučaju, zračni kanal izlazi iz napa prema gore i nestaje ispod stropne strukture. Komad od kapulja do stropa je pokriven ili lijevo bez dekor. Od minusa - opcija je prikladna samo u fazi obnove prostora (tj. Ako kupite poklopac nakon završetka završetka - tako da već ne možete to učiniti). A ako trebate doći do kanala, to možete učiniti samo demontiranjem stropova.

Ugradnja nape i kanala u namještaj (vješalice). U ovom slučaju, vješalica je visjela na zidu (pod stropom), a cijev u njoj radi. Iz minuses - smanjuje slobodan prostor za razne kuhinjski pribor.

Zatvorena "štitnik" na ormariću. Varijacija proračuna prethodne metode. Kabinet nije izrađen na strop, kanal se iz nje izvlači prema gore i izvodi se do ventshahta. Na kabinetu je ugrađen vizir koji strši prema gore - koji će sakriti zračni kanal.

Postavljanje zračnog kanala iznad kuhinjskih ormara na zid. Ako su ormarići visoki i duboki (daleki daleko), kanaliće ili uopće neće biti vidljivi ili neće biti tako vidljivi.

slika. Najjeftiniji i najlakši način je obojiti cijev u tonu interijera kako ne bi uhvatio oko.